Alene på vejEt liv med angst er slidsomt. Små ting kan blive til uoverskuelige udfordringer, og ofte ender det med at give op på forhånd. Et liv med disse begrænsninger, slider alvorligt på livskvaliteten.

Det kan være svært at forstå, eller forklare angsten. Den er nemlig noget andet end at være nervøs, bange eller frygtsom, som de fleste kender til at føle i perioder. Angsten er irrationel. Den giver ikke rigtig mening, når vi oplever en voldsom følelsesmæssig og kropslig reaktion, på en ellers harmløs situation.

Hvorfor være angst for at køre i tog, gå til eksamen, eller at være sammen med andre mennesker? 
Det er jo ikke noget man dør af! Men det er sådan kroppen, følelserne og tankerne reagerer. Som om man skal dø! 
En angst kan fx opleve: kraftig hjertebank, høj puls,  besværet og overfladisk åndedrættet, svimmelhed, sveder, kvalme, diarre, anspændthed, rysten og uro i hele kroppen,. En uvirkelighedsfølelse og stærk flugttrang, Katastrofetanker om de værst tænkelige ting der kan ske. Nogle føler de er ved at blive sindssyge! (Symptomerne kan godt variere fra gang til gang, og ikke alle angste har alle ovennævnte symptomer, det er individuelt)

Det der sker, er vores urhjerne der ”kammer over”. Den tror vi er i fare for at dø, eller komme alvorligt til skade – også selvom der ikke er nogen reel fare. Den prøver faktisk at beskytte os, men den overreagerer.

Angsten er individuel, og kommer også til udtryk individuelt. Der er mange årsager til at være angst. Vi har hørt mange, men med sikkerhed ikke alle endnu. Der er også angsten for angsten. Det kan blive en spiral uden ende.

Ofte vil man prøve at kontrollere sig ud af angsten. Fx ved at undgå at køre med tog, fordi det måske er der angsten kommer. Det kaldes en undgåelsesadfærd og det virker faktisk, her og nu. Fordi ofte slipper man for et angstanfald, men på den lange bane virker undgåelsesadfærden ikke. Angsten har det nemlig med at lave forskydninger. Når fx togturene undgås, finder den bare andre ting at blive angste for. Nu er det måske også at køre bil på motorvejen.

Der er heldigvis meget at gøre for at slippe fri af angsten. 
Der er rigtig gode resultater med kognitiv behandling og psykoedukation. Dette kombineret med psykoterapi, evolutionspsykologi, og nye coaching redskaber til at håndtere angsten – gør det muligt at sætte sig selv i ”førersædet” i eget liv igen.

Du skal ikke affinde dig med at lære at leve et liv med angst, det er er ingen grund til! 
Du kan få viden om hvad der sker i krop og sind, og ikke mindst din urhjerne, samt få selvindsigt i din historie, og finde ud af hvad der ledte op til, at lige netop du udviklede angst – og med forståelse for alt dette, oplever vi gang på gang, at angsten opløser sig.

Når der bliver stille i hovedet, og det er muligt at tage en dyb indånding, og mærke og føle roen, træder livslysten frem i lyset.
At være angst kan føles svagt – men et liv med angst kræver sin mand og kvinde. Det er ikke for sarte sjæle at bære rundt på angsten, og endda dødsangsten! Dem der har angst, er i virkeligheden utrolig stærke, og det er vigtigt at kende sine ressourcer, for at få indflydelse på sit liv.

Angsten kan føles som en ubuden gæst. Men angsten er “bare” dig – det er ikke et monster der har overtaget dig og din krop. Der er en hel rationel forklaring på den irrationelle angst du oplever. Det er din urhjerne der kammer over. Vi plejer at sige, at ”urhjernen holder lukket fest.” Det er dog vigtigt at vide, at du godt kan få sat en stopper for festen – og genfinde roen og glæden ved livet.